Moderne Farao’s

Filmlezing

Drie docu-films over de ‘moderne farao’s’: Gamal Abdel Nasser, Anwar Sadat en Hosni Mubarak. Al sinds jaar en dag zweren de Egyptenaren trouw aan één persoon, of die nu farao of president heet.

In deze lezing staan fragmenten centraal uit een serie van drie films van Jihan El-Tahri, over de ‘moderne farao’s’ die de afgelopen decennia aan de macht kwamen. Het eerste deel gaat over Gamal Abdel Nasser, president van 1956 tot zijn dood in 1970. Met archiefmateriaal, beelden uit speelfilms en veel eigen interviews schetst El-Tahri een beeld van Nassers belang. Daarbij komen onder meer de machtsstrijd met zijn voorganger Mohammed Naguib en de Suezcrisis aan bod. Nassers harde onderdrukking van de Moslimbroederschap verbindt ze met de latere opkomst van islamitische terreurgroepen. Er is in de film kritiek op Nasser, maar ook wordt duidelijk hoe geliefd hij was.

Het tweede deel is een portret van Anwar Sadat die president was van 1970 tot 1981. Sadat brak met het socialisme van zijn voorganger en probeerde van Egypte een moderne, kapitalistische maatschappij te maken. El-Tahri laat zien hoe onder zijn bewind de onvrede onder de bevolking toenam en de radicale islam meer voet aan de grond kreeg.
In het derde deel toont Jihan El-Tahri de achtergronden van het groeiende verzet tegen Hosni Mubarak dat in 2011 een einde bracht aan zijn regime: de corruptie en zelfverrijking van de machthebbers, het brute geweld van de politie, maar ook de manier waarop de president zijn zoon Gamal klaarstoomde als zijn opvolger.

*Technische informatie
Bij mijn lezingen maak ik gebruik van de Mediabox. De hele presentatie, die bestaat uit slides (met tekst en kaartjes) en filmfragmenten moeten worden afgespeeld via de beamer. Ik heb een (lange)afstandsbeding, zodat de MB direct op de beamer of controlepaneel kan worden aangesloten.

  • Duur: 3 uur (korte versie 2 uur)
  • Prijs €400 (excl eigen vervoer)