Lawrence of Arabia

Filmlezing

Al tijdens zijn studie archeologie raakte Lawrence geïnteresseerd in het Midden-Oosten en maakte hij kennis met de befaamde woestijnreiziger Charles Doughty, schrijver van het klassieke reisboek “Travels in Arabia Desert’. Een boek dat hij zijn verder leven zou blijven koesteren.
De golf van vaderlandsliefde die Engeland overspoeld na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog liet ook T.E. Lawrence niet onberoerd. Hij meldde zich onmiddellijk aan als vrijwilliger, maar omdat hij te klein was, werd hij afgewezen voor de actieve dienst. Wanhopig riep hij de hulp in van D.G. Hogarth, een invloedrijk lid van The Royal Geografic Society. Met succes. Lawrence kreeg een baan als tweede luitenant bij de Generale Staf en belast met het tekenen van landkaarten van het Midden-Oosten. Zijn kennis van het gebied overtrof dat van ieder andere stafofficier. Al snel werd hij uitgezonden naar de inlichtingendienst van het Engelse Leger in Cairo.

Samen met enige andere stafofficieren vatte hij het plan op om de stammen van het Arabisch schiereiland te bewegen in opstand te komen tegen de Turkse overheersers. Daarbij richtte hij zich vooral op Sherif Hussein van Mekka. De oproep van de Sherif moest dan leiden tot een opstand van de stammen in de woestijn.

Als snel raakte Lawrence bevriend met de Sherif en hielp hem persoonlijk met de strijd tegen de Turken. Daarbij was het van meet af aan zijn bedoeling dat de Arabieren, na het verslaan van de Turken, een eigen koninkrijk zouden krijgen. Terwijl hij druk was met de strijd in de woestijn, ontvouwde de Engelse regering achter zijn rug om echter heel andere plannen voor het Midden-Oosten. Die klap is Lawrence nooit te boven gekomen. Na zijn dood ontstond een mythe die tot ongekende proporties zou uitgroeien.

Aan de hand van een aantal fragmenten uit de film ‘Lawrence of Arabia’ wordt het leven de avonturier T.E. Lawrence weer voor even tot leven gewekt.

*Technische informatie
Bij mijn lezingen maak ik gebruik van de Mediabox. De hele presentatie, die bestaat uit slides (met tekst en kaartjes) en filmfragmenten moeten worden afgespeeld via de beamer. Ik heb een (lange)afstandsbeding, zodat de MB direct op de beamer of controlepaneel kan worden aangesloten.

  • Duur: 3 uur (korte versie 2 uur)
  • Prijs €400 (excl eigen vervoer)