Het Midden-Oosten in beeld

Filmlezing

Een lezing over de geschiedenis van het Midden-Oosten aan de hand van beelden uit speelfilms en documentaires.

Sinds de film Lawrence of Arabia is het Midden-Oosten het decor van veel films. Aan de hand van filmfragmenten neemt Jielis van Baalen u mee door de geschiedenis van het Midden-Oosten, van Lawrence of Arabia tot moderne jonge Arabische cineasten. Romantiek, geweld en drama vormen zo een broeierige mix voor een spannende ontdekkingsreis door de Arabische wereld.

Daarnaast maakt de lezing de luisteraar en kijker duidelijk hoe het nieuws over het Midden-Oosten in de westerse media veelal wordt gepresenteerd als een Amerikaanse successtory. Het westen heeft door de eeuwen heen in ‘vier golven’ het Midden-Oosten beïnvloed: tijdens de Kruistochten, de verdeling door Engelsen en Fransen na de overwinnen op de Turken in WO I, de oprichting van de staat Israël en de geallieerde inval in Irak. We zien dat de opkomst van IS niet los te zien is van deze voorgeschiedenis.

*Technische informatie
Bij mijn lezingen maak ik gebruik van de Mediabox. De hele presentatie, die bestaat uit slides (met tekst en kaartjes) en filmfragmenten moeten worden afgespeeld via de beamer. Ik heb een (lange)afstandsbeding, zodat de MB direct op de beamer of controlepaneel kan worden aangesloten.

  • Duur: 3 uur
  • Prijs €400 (excl eigen vervoer)