Gnostiek in het klooster (weekend)

11 t/m 13 februari 2022

Cursussen

‘Gnosis’ betekent bovenzinnelijk inzicht en dat is van alle tijden en alle religies. ‘Gnostiek’ is echter een specifieke uitkomst daarvan. De weg van de gnosis kan tot vele soorten van inzicht leiden die historisch en cultureel gebonden zijn.
Gnosis is het Oudgriekse woord voor ‘kennis’. Of ‘kennis van het hart’, zoals gnostiekkenner Gilles Quispel het altijd benoemde. Gnosis is de kern in de religieuze overtuiging van een aantal religies die zich in de eerste eeuwen na Chr. ontwikkelden.
Onder de Nag Hammadi geschriften, zoals die in 1946 in zuid Egypte zijn gevonden, bevinden zich evangelieteksten en hermetische geschriften. Dat is Griekse gnosis. De zuiver gnostieke geschriften in deze geschriften zijn christelijke geschriften.

  • Duur: weekend van vrijdagmiddag tot en met zondagmiddag
  • Data: 11 t/m 13 februari 2022
  • Prijs: € 495,00 per persoon; inclusief alle maaltijden en twee overnachtingen

Programma

Vrijdagmiddag
We kunnen vanaf 14:00 uur terecht in het klooster. Ik veracht jullie uiterlijk om 17:00 uur in het klooster.

Voor de cursus kunnen we het gehele weekend gebruikmaken van een schitterende cursusruimte in het gastenverblijf van het klooster.

17.45 uur – Vespers. We zijn deze dagen van harte uitgenodigd tot deelname aan alle gebedsvieringen.

Vrijdagavond start de cursus met een korte inleiding op het programma. Waarna we ons op een creatieve wijze gaan bezighouden met een aantal sprookjes en religieuze verhalen.

Zaterdag
06.30 uur – Lauden

Zaterdagmorgen duiken we pas echt in de gnostiek en de Gnosis. We starten met de geschiedenis van de gnostiek. Waarna we ons richten het verbod op de kennis van God en kwaad. In de gnostiek leidde dit uiteindelijk tot een breuk met het Oude Testament. Ook de Griekse filosofie heeft z’n sporen nagelaten in de vorming van de gnostiek. Met name Plato heeft een (dubieuze) rol gespeeld. En natuurlijk mag het gedachtengoed van de oude Egyptenaren niet ontbreken in onze eerste verkenning. We sluiten de ochtend af met een exposé over morele vrijheid en morele slavernij.

11.30 uur – Eucharistieviering

Zaterdagmiddag staat geheel in het teken van het thema zonde en schuld, leven, dood en opstanding. We lezen een aantal teksten uit het evangelie van Thomas. Maar ook een aantal middeleeuwse en latere mystici laten we aan het woord komen. En vragen we ons af wat de betekenis van de gnostiek is geweest voor latere – ook 20steeeuwse – mystici. En wat heeft het ons nu nog te zeggen?

Ergens in de middag lassen we tijd en ruimte in voor een wandeling in de omgeving of een bezoek aan de prachtige boekwinkel van het klooster.

17.45 uur – Vespers

Zaterdagavond heb ik voor jullie een mooie en zeker spirituele filmuitgekozen. Maar ik houd mijn keuze nog even geheim…

Zondag
07.00 uur – Lauden

Zondagmorgen nemen we deel aan de Eucharistie (niet verplicht). Na de koffie maken we een uitstapje naar Hindoeïsme en Boeddhisme.

11.00 uur – Eucharistieviering. Eerste zondag van de veertigdagentijd.

Zondagmiddag na de middagmaaltijd komen we nog een keer bij elkaar om ons te buigen over het onderwerp ‘spirituele groei’. We laten Thomas weer spreken. Nu over handelen en niet-handelen en de oordelende blik. Tenslotte zoeken we naar de verbinding met het Ware en de Gnostiek als spiritueel pad. Waarna we, na een heerlijk kopje thee, geheel verlicht huiswaarts gaan.

Abdij Koningshoeven
De Abdij Koninghoeven, het cisterciënzer klooster in Berkel-Enschot ligt aan de rand van de prachtige Oisterwijkse Vennen. Een stukje historisch Brabants landschap waar de natuur de kans krijgt zich te ontwikkelen.
In de Abdij Koninghoeven wonen, werken en leven 21 trappistenmonniken. Het klooster is een huis van gebed, maar ook van arbeid. De Abdij Koningshoeven is een enorm complex bestaande uit een bierbrouwerij, een bierproeverij, een kloosterwinkel en het grote complex van het klooster met de gigantische abdijkerk.
Het kloostercomplex met abdijkerk dateren uit 1881 en maken een imposante indruk, het interieur van abdijkerk is vrij sober, maar zeker een kijkje waard, in een zijruimte van de kerk is een kleine tentoonstelling van prachtige misgewaden.
Het kloostercomplex en de bierbrouwerij worden omgeven door een fraai park.
Gedurende het weekend hebben we een eigen tot onze beschikking. Je krijgt beschikking over een eenpersoonskamer. Op de gang zijn douches en toiletten.