FRATERHUIS ACADEMIE 2023 SPECIAAL: TUTANKHAMUN, THE LAST EXHIBITION(LEZING+FILM)

FRATERHUIS ACADEMIE 2023 SPECIAAL: TUTANKHAMUN, THE LAST EXHIBITION(LEZING+FILM)

Egypte Film Filmlezing Geschiedenis

FRATERHUIS ACADEMIE
Dit seizoen presenteren we het Fraterhuis Academie programma aan de hand van vier thema’s: Toekomst, Landen, Generaties en Zwolle. Zo is het mogelijk om meerdere colleges rondom hetzelfde thema te volgen. Ieder college is vanzelfsprekend ook los te volgen. De Fraterhuis Academie is dé plek voor liefhebbers van film & beeld. Het Fraterhuis nodigt gastdocenten uit om vanuit hun eigen expertise college te komen geven over aspecten uit de rijke film- en beeldgeschiedenis en cinematografische actualiteit.

zaterdag 7 januari 2023 11:00 uur – Tutankhamun, lezing+film door Jielis van Baalen

LEZING
In een inleidende lezing neemt Middenoostenkenner Jielis van Baalen ons mee in de wondere wereld van het oude Egypte. We volgen de ontwikkelingen van het begin van de Faraonische tijd tot de troonsbestijging van de tot halfgod verheven jongen, die op negentienjarige leeftijd stierf en van alle farao’s de meest beroemde werd van allemaal. Aansluitend wordt de documentaire ‘Tutankhamun: The Last Exhibition’ vertoond.

Jielis van Baalen is eerder bij ons te gast geweest. Hij is docent, schrijver en journalist. Vanaf 2009 tot eind 2012 woonde en werkte hij als freelance-journalist in de Egyptische hoofdstad Cairo. Tot 2021 was hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.

koffie & thee pauze

FILMVERTONING Tutankhamun, The Last Exhibition
Ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de ontdekking van Toetanchamons graftombe, een kijkje achter zijn wereldberoemde masker. In november 1922 zag de Britse archeoloog en egyptoloog Howard Carter, na een gaatje in het gips boven een ondergrondse deuropening te hebben gemaakt, voor het eerst de grafkamer van farao Toetanchamon. De kamer, bezaaid met meer dan 5400 voorwerpen, was nog praktisch intact en zou al snel legendarisch worden. Deze documentaire brengt niet alleen de geschiedenis van de ontdekking van het graf tot leven, maar toont ook de voorbereiding van de Toetanchamon-tentoonstelling, die in 2019 in Los Angeles werd gelanceerd. Aan bod komt de impact van de beroemde vloek van Toetanchamon, maar ook de weinige feiten over het leven van de farao: een tot halfgod verheven jongen, die op jonge leeftijd stierf en 3342 jaar na zijn begrafenis van alle farao’s alsnog de meest beroemde werd. De spectaculaire voice-over is van Iggy Pop. Italië 2022 – 80 min. – scenario & regie Ernesto Pagano

PRAKTISCHE INFORMATIE

kaartverkoop en prijzen
Vrienden van het Fraterhuis betalen € 10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt € 16,00. Prijzen zijn inclusief pauzeconsumptie, collegetoebehoren en de aansluitende filmvertoning. Kaarten zijn via de website te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis.

horeca
Café Foyé van de Zwolse Theaters is in het weekend geopend vanaf 10:00 uur.

Koop hier alvast je kaarten online:

zaterdag 7 januari 11:00 uur  KAARTEN