Dekaloog weekend

vrijdag 11 maart t/m zondag 13 maart 2022

Cursussen

In 1988 verraste de Poolse cineast Krzysztof Kieslowski (1941-1996) de wereld met tien korte meesterlijke speelfilms over de Tien Geboden. Op het Internationale Documentaire Festival Amsterdam gingen de tien films van 50 minuten officieel in première. ‘Al duizenden jaren vormden de Tien Geboden het fundament voor ethiek en moraal. Mijn Dekaloog bevat moderne parabels over de wereld waarin Mensen nu leven.

  • Duur: drie dagen
  • Data: vrijdag 11 maart t/m zondag 13 maart 2022
  • Prijs: € 480,00
  • Locatie: Zwanenhof te Zenderen
  • Voor meer informatie en inschrijving klik hier.

Dekaloog

Met deze voor de tv gemaakte films verhuisde Kieslowski de Tien Geboden naar een grauwe betonwijk in Polen. ‘Tien verhalen over mensen die vicieuze cirkels zitten’, aldus de maker. ‘Mensen die zichzelf aantreffen in een situatie ontstaan uit nou net die ene samenloop van omstandigheden die feitelijk maar één van de vele mogelijkheden is, maar daarom niet minder reëel’. Elk deel heeft twee dingen gemeen: ze spelen allemaal in eenzelfde buurt in Warschau en elke keer binnen op het dramatische hoogtepunt komen er vreemde personen binnen: afgezanten van God het lot of een toevallige voorbijganger?

In 1993 en 1994 werkte Kieslowski drie van de Dekaloog-films uit tot speelfilms, in de serie Trois Couleurs (Bleu, Blanc en Rouge). De Dekaloog-films die hij hiervoor gebruikte zullen we, naast twee andere, tijdens de cursus bekijken en bespreken. Ook de theologische achtergronden van de Tien Geboden zullen tijdens de cursus uitgebreid worden belicht.

 

Programma:

Vrijdagmiddag

Tussen 14:00 en 17:00 uur worden de deelnemers verwacht in het de Zwanenhof te Zenderen.

Voor de cursus kunnen we het gehele weekend gebruikmaken van een schitterende cursusruimte in het fraaie en landelijk gelegen conferentiecentrum. Alle deelnemers kunnen beschikken over een eigen kamer met toilet en douche. Alle maaltijden worden verzorgd.

Vrijdagavond start de cursus met een korte inleiding op het programma, daarna bekijken en bespreken we Dekaloog 1: Vereer naast mij geen andere goden. Een jongen en zijn vader plaatsen rationaliteit boven geloof.

Zaterdagmorgen kijken en bespreken we Dekaloog 2: Misbruik de naam van de HEER, uw God, niet. Een vrouw is zwanger van haar minnaar en haar man ligt op sterven. Ze zoekt zekerheid bij de dokter van haar man.

En Dekaloog 5: U zult niet doodslaan. Piotr is een jonge advocaat die bij zijn eerste zaak het leven van de moordenaar Jacek leert kennen.

Zaterdagmiddag bekijken en bespreken we Dekaloog 6: U zult niet echtbreken. Tomek begluurt zijn buurvrouw, die een jonge knappe kunstenares is. Op een dag bekent hij dat hij verliefd is op haar, Tomek ontdekt dat seks geen liefde is en Magda ontdekt dat liefde niet hetzelfde is als seks.

Ergens in de middag lassen we tijd en ruimte in voor een wandeling of fietstocht in de omgeving.

Zaterdagavond kijken we naar Blanc, de speelfilm die Kieslowski maakte naar aanleiding van de Dekaloog.

Zondagmorgen bekijken en bespreken we Dekaloog 10: Begeer niets dat van uw naaste is. De relatie tussen twee broers komt onder druk door de erfenis van hun vader.

Zondagmiddag na de middagmaaltijd komen we nog een keer bij elkaar om op een creatieve manier de bekeken Dekaloog-films te verwerken.

Zwanenhof

De Zwanenhof bestaat uit het voormalige retraitehuis en het kuurhotel. Uiteindelijk is het plan om hier zorg te gaan realiseren voor mensen die kanker hebben en nazorg nodig hebben, en revalidatiezorg in het algemeen. Dat laatste wordt nog aan gewerkt.

Nu al zijn er ruimtes voor congressen en is er horeca aanwezig. Daarnaast is er alle gelegenheid te wandelen of te fietsen in de schitterende omgeving.

*Deze cursus wordt aangeboden in samenwerking met de Volksuniversiteit Amsterdam.