A PROPOS Gemeenschapszin

Filosofie

‘Groeiende ongelijkheid en polarisatie: hoe vinden we weer meer gemeenschapszin?’, aldus de bevlogen Amerikaansesocioloog Robert Putnam. In zijn boek The Upswing zoekt hij naar antwoorden. ‘We zitten in een extreem ik-tijdperk met groeiende ongelijkheid en polarisatie.’ Maar hoe vinden we weer meer gemeenschapszin?

Filosoof Rob Wijnberg heeft meer vertrouwen in de mens. We dénken dat de polarisatie toeneemt’. Hij kiest voor eenhoopvol verhaal: we zorgen ongelooflijk goed voor elkaar.

Ik woon nu drie jaar in Haastrecht en wat me van meet af aan opviel is het bewonderenswaardig grote aantal inwoners, dat zich als vrijwilliger inzet voor onze gemeenschap. Heel veel Haastrechtse organisaties doen van alles aan om een bijdrage te leveren aan – nog – meer gemeenschapszinin onze gemeente.

Ik ben het dan ook eens met Wijnberg, als hij zegt ‘dat onze neigingen juist heel sociaal zijn, veel altruïstischer dan men eeuwenlang dacht.’ Daarmee sluit Wijnberg aan bij de overtuiging van Rutger Bregman, dat de mens in wezen deugt.                We zijn geen ellebogenwerkers, maar belangeloos behulpzaam.