Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië

Lezingen

Stichters van een wereldrijk

Op het Pyreneese schiereiland bevonden zich vijf koninkrijkjes, tot Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië met elkaar trouwden en hun koninkrijken samenvoegden tot en zo van Spanje een sterk land maakten dat het gehele schiereiland behalve Portugal besloeg.

In 1469 gaf koningin Isabella het ja-woord aan Ferdinand. Niemand mocht van het huwelijk afweten, omdat haar halfbroer, koning Hendrik IV van Castilië, haar zou onterven zodra hij ervan af wist. Het huwelijk had grote gevolgen voor de machtsverdeling van de Spaanse koninkrijken, want Aragon en Castilië bezaten hierdoor nog meer Spaans grondgebied. De koninkrijken behielden hun eigen bestuur en wetten.

De liefdesgeschiedenis van Ferdinand en Isabella, de grootouders van Karel V, is teder en wreed, hartstochtelijk en berekenend, elegant en ook noodlottig voor uiteindelijk de hele wereld.

Ferdinand, de sprookjesprins uit Aragon, koesterde geen enkele illusie. Van hem werd verteld dat hij cynisch was en intelligent. Maar hij was toch duidelijk de mindere van zijn vrouw Isabella. Haar macht nam de vormen van tirannie aan. Isabella beschouwde zichzelf als bijzonder vroom en bescheiden. Maar ondertussen stampte zij grote legers uit de grond en trok zijzelf te paard mee naar de veldslagen.

Nadat de moslims in 1492 verdreven waren bouwden Ferdinand en Isabella hun land om tot een moderne natie. De functies van de hoge edelen werden overgenomen door een ambtenarenapparaat, de ‘letrados’ die daar dezelfde functie hadden als de ‘justices of the peace’ in Engeland. Isabella sprak recht en liet een spoor van bloed achter in het rijk, terwijl ze samen met Ferdinand een wereldrijk stichtte maar er ook de kiem van de latere vernietiging in legde.

  • Duur: 1,5 uur
  • Prijs €250 (excl eigen vervoer)